Monday, May 12, 2014

Ride Itik to Koh Samui - Samui Bike Week 2014 Part 5

Krooooooh krooooooh shit who is snoring so loud. Ops... it's me. Alamak sampai boleh dengar sendiri hahaha. Dah jam 8 pagi. Astagfirullahalaziiiiim. Ketua rombongan bangun lewat. Siap mandi dan breakfast segera dalam bilik dengan roti sedap dan air berkhasiat
Lepas tu turun bawah. Rupa2nya masih ramai belum bangun. Ada juga yang telah siap seperti Tajul, Abg Madi, Poksu, Adam, Syamel, Nas Ec dan 2 orang yang saya kurang berbual, Anuar dan Hafiz. Depa pendiam sangat. Asyik senyum saja.

Siap breakfast dengan roti, kopi dan bubur nasi baru teringat kat Alan. Alamak. Apa jadi kat dia. Rupa2nya dah bermandi peluh dia nak buka tayar Harley kecilnya. Sian pula. Amirul dan Dayat pun ada dok bantu. Dalam dok tengok2 Alan, hilang pula dia dengan tayarnya... hahaha. Dekat pukul 11 juga baru Alan timbul semula. Bereh dah motor dia.

Kalau la ada foto yang Amirul ambil kat sini waktu pijak2 tayar Alan tu lagi best. Aaaa lupa dah... Tajul, saya ambil petrol dalam tong sikit cuci tangan. Lupa nak minta kebenaran.

Waktu ni bertebaran semua peserta. Yang bestnya pi ushar helmet. mmmmm ada yang sambar Titan 7 kaler putih. Cari2 lah dalam foto2 yang banyak2 tu siapa yang sambar....

Dah siap2 nak gerak, receptionist hotel panggil. Huh ada lagi yang baru bangun. Hari tu di Pattani pun dia yang last. Kali ni pun dia juga. Mmmmmm. Tak pe tak pe. Orang tidur selalu tak salah. Yang salah orang yang jaga ni la kan kan.

Dalam pukul 12 kami gerak dari hotel. Sebab semua dah lapar makan dulu atas saranan Riz. Tempatnya di sebuah restoran yang pembancuh airnya cukup cantik. Mana kita tau makanan sedap ke tak sebab belum makan kan

Time makan kali ni cukup meriah. Ada yang sukarela bantu adik tu edar air seperti pekerja baru ni
Adik beradik ni pula tak mau renggang jauh. Depa pakat2 ushar sama2
Meja paling cool pula meja ni. Depa ni sopan sungguh. Dapat je nasi tak sembang2 dah. makan je
Depa ni pula orang dah makan pun dok sibuk kat tempat air lagi. Jadi2la tunjuk rajin kan
Meja paling tertib dan santai mestila meja pakcik2. tengok ni
Apa pun terima kasih pada Riz GT sebab bawa kami semua makan kat tempat ni. Memang sedap sup siam ni. Entah apa yang dicampurkan hingga menghirup ke titisan sup terakhir
Kalau Riz belanja mesti lagi sedap ni.

Dah kenyang baru la teringat, belum ambil gambar motor lagi kat depan tu
Time to continue our journey. Gerak ke Don Sak pula. Don Sak ni ialah tempat jeti nak ke Koh Samui. Trip ni laju sikit dari biasa sebab dah enjoy dah kan
Dalam 60 km je pun dari Surat Thani ke Don Sak. Riz kata di Koh Samui tak der petrol pump yang besar2. Cuma jual minya pakai botol. So kami pun stop jap refuel lagi untuk pastikan kami gunakan petrol yang terbaik. Semakin mesra semakin banyak gurauan. Ianya berlanjutan hingga ke stesen petrol ini
Sempat lagi walaupun kesuntukan masa
Finally kami sampai juga di jeti Don Sak. Mula2 nak naik feri Seatrans tapi tak dibenarkan. Kami disuruh naik feri Raja
Tak perlu menunggu lama coz feri yang sedang tunggu kami
Sambung nanti pula lah ya... Cemuih dah tulis ni







Ride Itik to Koh Samui - Samui Bike Week 2014 Part 4

Someone suggest I should write in Bahasa Melayu mmmmmm OK I'll try for part 4

Selepas semua peserta ditempatkan dibilik masing2 atas kerelaan sendiri... Nan si translator melakukan checking. Dia hubungi setiap bilik untuk memastikan semua perserta seramai 24 orang ada di bilik masing2

Nan ; "Hello ini Yusri ka?"
Penghuni bilik : "Tak"
Nan : "Ni kembag ka?"
Penghuni bilik : ????

Hahaha terpinga2 bila dia nama kembag pula. Ceritanya sewaktu menyusun bilik apabila giliran Yusri tiba, aku bertanya siapa room mate? Yusri jawab kembag dia nah aku tulis ja Yusri + kembag. Nan yang lurus pula baca 100% kelakarkan
Yusri dan kembag
Percaya tak saya belum tahu lagi nama kembag Yusri ni walaupun kami dah melawak banyak kali dah.

Pukul 10.30 malam, hampir semua sudah berada di lobi hotel.Poksu, Syamel dn Riz dah lama menunggu. Tengok je la muka2 mereka dah pun bercampur tension. Pak Ndak cuba menghiburkan tapi tak berkesan kalau dilihat pada riak muka Poksu
Entah apa yang Poksu cakapkan dengan kakitangan hotel tiba2 dia bagi tau "tempat makan balik nu ja. jalan kaki pun boleh" Pakat2 ikut la Poksu. Tak jumpa2 pun. Yang jumpa kedai massage. Sebahagian dah balik ke hotel ambil motor manakala sebahagian lagi terus ikut Poksu. Kami ke pasar Surat Thani seperti yang disarankan motor taxi.

Tapau je sebab tempat duduk tak der. Harga makanan memang murah. Nasi ayam campur ikan sekor - RM4 macam tu
On the way balik... Yusri jumpa duit 50baht. Memang si Yusri ni bertuah orangnya. Sampai sudah tak tau dia buat apa dengan duit tu... Jangan buat ibu duit dah la ye Yusri

Balik bilik pakat makan sendiri2. Dah berpecah semua jadi tak tahu mana dan dimana semua peserta. Keletihan... nak tidur je tapi mata tak mau lena.. capai kunci motor dan turun. Well nak ke mana pula ni....

Me : "Sawadikap.... pai wang saw"
Motor taxi : "OK OK good. Follow follow"

Ciss tau cakap omputih pula.

Ngekor la aku pusing2 di dalam pekan ni. Besar juga la. Sampai la tempat dituju. No photo allowed here hihihi pm la kalau nak photo kat sini. Tu dia sebaris jalan penuh... Orang kata kalau nak tengok nite life di sesuatu tempat macam ni la. Well, parking motor dan jalan2. Don't ask me where I am. I also don't know. Dah puas cuci mata balik kat tempat parking. Nampak sedikit kehampaan pada motor taxi tadi. Mungkin sebab balik sorang hihihi padan muka siapa suruh tunggu.

Motor taxi : "Pai nai?"
Me : "Pai nih pai nuh"
Motor taxi : "OK OK follow"

Go around lagi pusing2 pekan. Tak tahu kemana dia bawa. Habis pub, karaoke dan macam2 lagi tiba2 dengar bunyi gema bass yang kuat. Uit ada juga. Jom check it out. Malam ni masuk tak kena duit. Jalan2 kat dalam. Haaaa lama betul tak dengar bass cenggini. Tak nak dok lama kat tempat ni. Nampak banyak sangat syetan2 hahaha. Dah dah keluar ko dari sini. Jadi la layan bass 15 minit sekupang pun tak keluar. Laaa dia ada lagi...

Me : "Go hotel"
Sambil angguk2 jalan

Rasa lama juga baru sampai hotel. Sampai kat hotel...

Me : "Ngein kon"
Motor taxi : "Ning set ha men"

Keluarkan 200 baht bagi je la. "No no you keep. I am happy tonight."

Habis dah kot malam ku...

Ride Itik to Koh Samui - Samui Bike Week 2014 Part 3

Continue from part 2... not sure what to write. no idea at all. Rain outside... feel sleepy. Sorry if story for part 3 a bit boring.

Our trip from Patthalung to Tung Song very smooth except for one incident. One of our rider... Dayat having a minor problem. He told us his bike suddenly becoming heavy. Dayat is so thin and he claim his bike suddenly becoming heavy!!! pssssst don't tell me Dayat carry an invincible pillion hahaha. Perhaps she need a lift. After that nothing happen. So my instinct is right.

Tips... while entering Thung Song, please be extra careful. The road is a bit slippery especially after raining. My tire slip a bit as I am trying to catch up with uncle in front hahaha

At about 6pm we reached Thung Song. Again a PTT petrol station is our choice. One of the reason is the 7E shop. We spent about 30 mins there. Many story to tell hahaha.

First, I noticed this weird guy in a black jacket. He is sitting as he is traveling in a bus. No joke. See for yourself.. BUT he is so lucky... see the lovely lady behind him...  krik krik she can't even stay 10 feet away. Got sensor somewhere I think hihihi - jangan mare ye Adam and Shalini
Leave the weird guy. Lets focus on the big team. The friendship atmosphere is becoming warmer. Teasing and laughing...

Abg Madi take the opportunity to distribute token from JKJR. Photo below shows Poksu received JKJR reflector. May be later we have JKJR cawangan Narathiwat headed by Poksu. I do not know why Abg Madi smile that much while Poksu shows no emotion
As we will be traveling at night, the safety vest from JKJR become handy. GOOD that we have some as some of our riders do not have one. Since Abg Madi is the one who put the effort to get sponsorship from JKJR, we have him as a guest of honour today.
Looks like Abg Madi is holding his breath. Not sure what is happening there BUT what I do know for sure Alan has yet taken his bath for more than 24 hrs. hahaha

We are late already... enjoy too much time so now we have to rush to Surat Thani. Only Riz was there before. I have been there too BUT not really in city center. I went there for lunch. So basically we have to rely on Riz... but he is too busy.
Ha ha ha

After Riz finished his 'meal' we continue our butt-ache ride to Surat Thani. We continue checking the route 41 surface until we reached a dark place. Yes it is a dark place. There is nothing to see. Someone said we should go to the next exit. Why should we believe him. He has never been to Surat Thani. I think he is drunk with Singha dringking water and that is why he is so clever in direction. Clever than the GPS. So we decided that we should follow the stupid GPS instead of a clever-drunk team member. Hahaha. We continue with route 44.

I realized that this is the route I have taken before. Hey man it is too late. You should have said that while in Thung Song not in this dark place.

Along the way heading towards the city, there are many people at the road side. Arm with a stick and a torch light. None of us know what they are doing and none of us dare to stop and ask.

We stop for re-fuelling. While stopping then we started to ask "hey what was the thais doing just now?" how to answer?

Then we started to look at Alan. He is staring at his Harley-look-alike-bike. Pancat lorr.
Take a note - not all petrol station in Thailand is equipped with compressed air. BTW why Alan is hiding behind his bike? Is it because I teased him above?

After Alan taking care of his tire we continue to the city center. Our target is Hotel Grand Thana. The motor taxi guy recommend to us
What say you of this hotel lobby? 500 baht only meh.

I love to continue BUT my wife ask me to switch off light and get onto bed. It is raining outside so... tomorrow lah I continue my story

Part 4 disini. Click here to view





Sunday, May 11, 2014

Ride Itik to Koh Samui - Samui Bike Week 2014 Part 2

Part 2... to be franked I dunno how many parts will this journey takes.. it depends how much ideas pop up... hope it it fine to you guys....

As a Malaysian.. to pass our immigration is very convinient. Throw away a smile to a beautiful immigration officer with Assalamualaikum... of course. "Selamat jalan dan jangan nakal2 kat tempat orang" the officer quote... huh am I look that naughty????
HOLY SHIT that is the word to describe the situation at Thai Immigration area. So crowded with Malaysian. It took 5 of us an hour (we break into few groups for easy manuverability - visit Thai Immigration to understand this) to have our passport to stamp and another hour for the custom clearance for our lovely kapchai.

No time to waste. We headed towards Tesco Lotus Danok. Our meeting place in Thailand. Abg Madi Yusri and Riz already there waiting for us. Ops... I did not know the other guy in the photo. I am not telling now as there is an interesting story later
Some of us get the Thai telephone number for internet purpose of course. Cheap cheap. TB99 each and TB100 top up. Ready for internet. Fast wooo
Under a hot sunny day... tips... drink as much water as you can. Easily dehydrated. My jacket is wet BUT no smell HAHAHA thanks to ADIDAS eau de toilet. Try one. Want sample? Can advise you. Free.

KONASAI the last group speeding and did not stop at the meeting point. FUCK the leader. FORGET or STUPID. We have to rushed up to catch them. Look at the photo... Abg Madi 'terhegeh2 dengan mask ridernya' while Riz still in the toilet... I presume. He ate too much so he must be flushing out some right. hehehe
About 5km we managed to 'catch' the FAST AND FURIOUS group. What look look. Funny? Then we formed a line. The Itik line. A long line of kapchai from Sadao to Hat Yai... We expect the long line will not last long. Due to many traffic light some been left behind. Regroup before the master junction. If anyone go straight then he will be left wandering Hat Yai. No one will be searching for him. It is like searching MH370. Lucky no one did.
We continue our ride via route 43 avoiding to heavy traffic route 4. Our Thai friend, Poksu Satme join us along the way near Bang Klam. We stop for a refuelling at PTT in Pa Bon. Everybody rush to the 7E for a bottle of a cold water.

I observed some cool things. Check photo. We have met not more than 2 hours. So this is nothing unusual. In fact, I have not met half of the riders. So how do I make everybody happy? Hope I can do something to show how to be happy and enjoyable for another 400km
After 20 mins, we headed towards Patthalung. A town in between and having lunch there. Everybody is hungry. We stopped at three restaurant that suit everybody taste. Nan and Poksu do all the negotiation and we had a good deal
Perut kenyang... hati senang. Those words are best describe to us. We started our journey to next town, the Tung Song

Part 3 available here

Ride Itik to Koh Samui - Samui Bike Week 2014 Part 1

The Ride Itik legacy continues... this time we are heading towards Koh Samui Thailand. The activity - just ride, enjoy and visit Samui Bike Week 2014. That is all about this ride. It is a 500 km one way. Never had this far before. Map below shows everything... the route and the distance. Well you may search our event page here (the FB link)
5am 1-May-2014 - Makbul 24 hour Restaurant, Lagenda Height - our RV. Not many were there. Just a few from the participant while the remaining were the escortee. At this point, we are not sure how many are following us to Samui nor how many will be escorting. What we do know is
  1. 8 riders from sentral  most probably resting in RnR Gurun waiting for us. They have endured 400km at night. 
  2. 2 from Ipoh
  3. 1 from Gunung Semanggol
  
0515 HRS group moves to RnR Gurun with a message "Siapa lambat kejar"

0530 HRS arrived at RnR Gurun. Not knowing how many will be there. We found some, lying on the pavement.... too tired perhaps. Those are from sentral. Understand that they arrived 10 mins earlier. Wow.... so hardcore. Well not every plan goes as plan. The sentral riders were 3 hours behind schedule as they have waited for fellow riders.

Where is Pak Ndak!!! he should have been here in RnR Gurun. WTF.... Hahaha. No photo here as we are rushing to Changlun. The rides continue.

0615 HRS. STOP STOP STOP. We stopped for a Solat Subuh at the Tol Hutan Kampung. Prays to ALLAH to bless our journey, our ride with no problem until we return. The imam for the day is the one and only SIR in the group. Sir Syahir Syarafuddin. Haaaa over here there were plenty of photos. We displayed some here while the rest you have to view here
We have also distribute our Tee here to those who placed order earlier. Wanna see it? Mmmmm laterlah I show you.

Still don't ask me how many of us... the answer is still 'I don't know'. Treet treet wassup message. Some more waiting along the way up to Changlun. Our next stop is the Petronas Changlun
While the sun rise.... we go thru the cold wind of May... no birds to watch perhaps they run away due to our noisy exhaust

We arrived at the Petronas Changlun at about 7.15. This is our last top up of Malaysian cheap petrol. We love our country and we will support our national petrol. Perhaps I should ask the taukey of the petrol pump to sponsor us next trip. Hahaha. Give and take right.

Everybody is filling up. Mak ai... there were more than 40 of us. Damn it. Half of them I don't even know and I am riding with them.
A fast stop. 15 mins max. We will go for a breakfast. One of us suggest Marry Brown Changlun. Well why not. Lets go...

Arrrrgh it is not Marry Brown. Instead a mamak shop next to Marry Brown Restaurant HAHAHA. See our Pak Ndak selfie
After filling up our empty stomach now we can count. Not many lah. There were 46 of us. 23 leaving to Koh Samui, 1 in the middle while 22 escort.
We are already behind schedule so better enjoy our time. There must be plenty of visitors there in Danok. So no point rushing. Eat eat eat our last roti canai and teh tarik.

I will continue the write up later... in a new blog page. Enough for this one

2nd part of story, click here


Thursday, April 17, 2014

Solo Ride Itik Ke Phuket Bike Week 2014 : Day 2, Jumaat, 11-April-2014

Sambungan dari: “Esok masih ada perjalanan kira-kira 450km lagi…..”                                          

Fasa 1 : Hatyai - Krabi

Seawal 6.30 pagi, dah terjaga dan membuat persiapan. Sekali lagi aku pastikan dokumen perjalanan berada di dalam simpanan. Aku hanya bersarapan di dalam bilik ajer (Roti Bun + Nescafe) sambil melayan Google Maps untuk memastikan hala tuju yang betul. Keluar dari hotel sekitar 8.15 pagi, terus ke stesen minyak untuk isian penuh (2.35 liter RON 95 = THB 90.00). Untuk pengetahuan, petrol dalam tangki masih ada lagi akan tetapi di sebabkan aku jenis yang tak berapa suka nak bawak tong minyak tambahan, maka aku ambil langkah selamat memastikan tangki petrol penuh.

Plan perjalanan untuk 100km pertama adalah dari Hatyai ke PTT Traisuwan, Phattalung. Aku menunggang masuk ke highway utama sekitar jam 8.45 pagi dari Bandar Hatyai. Di sepanjang jalan ke Phattalung, aku terjumpa dengan “Big Bro” (bahasa aku untuk bikers yang menunggang motosikal berkuasa tinggi). Ada yang berhenti untuk bersarapan dan ada pula yang sedang mengisi petrol. Aku teruskan sahaja perjalananku sebab aku tahu aku cuma Ride Itik ajer…

Tak lama kemudian aku terjumpa pula dengan grup konvoi Harley. Wow !! Ramainya boleh tahan jugak, siap ada kereta pengiring 4 x 4 bersama treler. Seronok sikit sebab ada teman di atas jalanraya walaupun tak kenal. Dalam dok berkira-kira nak ikut grup Harley tu, hasratku tidak kesampaian. Dah nama pun Harley, diaorang pulas jer trotel (throttle), tinggal aku bertiang-tiang sampai ilang daripada pandangan mata. Jadi Lone Rangerlah aku all the way to Phattalung.
Keadaan jalanraya di sini juga kurang memuaskan di kebanyakan tempat terutama lorong sebelah kiri. Jika anda menunggang di kawasan ini, mohon berhati-hati dan “stay focus” naa….

Kurang lebih jam 10.10 pagi, aku sampai di PTT Phattalung dan berhenti untuk menambah tenaga sebelum ke Trang. Nasib sungguh baik sebab ada Wi-fi percuma di sini, maka bolehlah aku update FB. Terima kasih kepada rakan-rakan FB yang bagi sokongan moral untuk aku meneruskan misi Solo Ride Itik ke Phuket.
Laluan ke Krabi

Plan seterusnya menuju Krabi kira-kira 193km daripada Phatthalung. Baru ajer nak mengisi tangki petrol dengan tetiba ajer grup “Big Bro” sampai.

Alleymak….sesak pulak stesen minyak, tak jadilah nak tambah minyak. Aku pun meneruskan perjalanan dan singgah di PT Petrol Station (2.05 liter RON 91 = THB 80.00), lebih kurang 6 km daripada PTT Phatthalung. Pemandangan di sini penuh dengan kehijauan bercampur selekoh-selekoh yang sedap di layan sehinggalah tiba di kawasan di mana jalan sedang di naik taraf. Di sini aku berjumpa dengan “Big Bro” (BMW plet TAY XXXX) yang sedang dalam perjalanan ke Phuket bersama-sama rakannya yang lain.
Phatthalung ke Trang: Itik main debu - 30 km/j ajer…

Keadaan jalan kembali normal sehingga tiba di pinggir Bandar Trang di mana aku berjumpa dengan “Big Bro” yang lain. Sempat jugak bersembang sementara menunggu lampu trafik bertukar hijau.
JNP XXXX….Thumbs up!

Sampai ke Bandar Trang aku ikut “Big Bro”, terserempak pulak dengan kedai bundle kasut. “Pehh….pi ushar-ushar pun bagus jugak”.
Hmm….macam sodap ajer...

Hampir 25 minit melayan kasut-kasut bundle tu, aku teruskan perjalanan ke stesen Esso yang berhampiran untuk isian petrol ke Krabi (1.9 liter RON 91 = THB 74.00). Mengikut papan tanda jalanraya, ada lebih kurang 141 km lagi nak sampai ke Krabi.
Di Trang pukul 11.40 pagi

Kira-kira jam 12.41 tengahari, aku singgah di PTT Sai Khao untuk mengisi perut yang dah mula mendendangkan lagu Keroncong Untuk Ana. Sewaktu berhenti di sini terdapat dua grup konvoi “Big Bro” yang aku jumpa. Entah berapa lama diorang sampai pun tak tahulah, yang penting perut yang mahu di isi.

Itik yang paling kecik parking di sini mehh…Di sebelah aku ialah grup dari Kapar, Kelang.
Macam-macam ada….

Agak lama juga di sini sebab dok update FB (Wi-fi percuma), sambil bertegur sapa dengan bikers daripada Kapar, Kelang. Plan seterusnya ke Krabi sebab tengok papan tanda tadi dah tak berapa jauh, lebih kurang 5+ km sahaja lagi.

Keadaan jalan di sini masih lagi di naik taraf kepada dua lorong. Aku jangkakan perjalanan pasti akan menjadi mudah sekiranya jalan ini telah siap nanti. Di pertengahan jalan, aku bertemu semula dengan “Big Bro” yang naik BMW plet TAY XXXX bersama-sama rakan konvoi beliau. Sempat angkat tangan ajerlah hehehe….ingatkan diaorang dah sampai, rupanya tidak.

Di pertengahan jalan, aku berhenti sekali lagi, kali ini rasa macam nak membuang pulak hehehe…Kebetulan ternampak stesen minyak maka legalah aku kerana dapat menunaikan hajat yang terpendam. Tumpang berhenti aku tambah petrol lagi walaupun ianya mampu bertahan sehingga ke Bandar Krabi ( 1.79 liter RON 91 = THB 80.00).
Ahh…lega rasanya…(pukul 1.43 tengahari).

Selesai segalanya, aku terus ke Bandar Krabi yang terletak kira-kira 20km daripada stesen minyak tadi. Di sini aku terserempak lagi dengan kedai bundle kasut…hahaha, macam best ajer, apalagi….singgah jangan tak singgah der
Khazanah di dalam van…..layanzz….

Aku lihat awan-awan hitam mulai berkumpul. Alamak…ini tandanya hujan mau turun. Setelah beramah mesra dengan Bro Non (Tokeh Kedai) aku pun meneruskan misi Solo Ride Itik ini yang tinggal lagi kira-kira 150km untuk ditamatkan. Sewaktu menuju ke simpang menghala ke Phang Nga aku terpegun melihat keadaan bumi ciptaan Allah ini..Subhanallah…memang awesome bagi aku (sebab first time lalu kot sini, orang lain tak tahulah…).
Melayan keindahan bumi Allah…bestnyer…

Bersambung catatan seterusnya, Krabi – Phuket…

Tuesday, April 15, 2014

Solo Ride Itik Ke Phuket Bike Week 2014

Sekadar berkongsi catatan ringkas pengalaman Ride Itik secara solo ke Phuket Bike Week baru-baru ini atas dasar sesama bikers.

Intro

Nak join group konvoi Malay Regime ke Phuket bersama GT Ritz daripada KL tak dapatlah pulak kerana kekangan cuti, maka tetiba ajer timbul idea ni….

Posting pada FB untuk ke Phuket dgn harapan kalau-kalau ada yang nak join Ride Itik…

“Hmm….solo ride ke Phuket ? Why not ?” – perkara inilah yang bermain di dalam fikiranku sebelum berkira-kira nak ke Phuket. Sebetulnya aku pun adalah newbie dalam aktiviti menunggang ke negara gajah putih. Paling jauh aku pernah ride secara solo ke sana ialah pada Februari 2013, ke Songkhla ajer..Kali ini agak jauh juga, hampir 600 km daripada Gurun hmm…akhirnya aku membuat keputusan untuk mencabar diri aku yang tak seberapa ini untuk mengharungi ujian subjektif ni sambil memohon doa kepada yang Maha Esa untuk memudahkan segala urusan perjalananku nanti…Orang katalah “Belum cuba, belum tahu, dah cuba baru tahu”…

Day 1, Khamis, 10-April-2014: Ready To Ride Itik ke Hatyai.

Sebelum memulakan misi aku ke sana seperti biasa aku melakukan beberapa aktiviti sebagai persiapan asas. Orang katalah “Kalau nak pi berperang, kenalah belajar serba-serbi ilmu perang”. Hmmm….ada benarnya tu sebab aku pun bukannya tahu selok belok laluan ke Phuket nanti. Aku buatlah sedikit study dengan bantuan pakcik Google tentang laluan yang bakal digunakan, lokasi stesen-stesen minyak serta anggaran jarak perjalanan dan masa.

Untuk jentera kesayangan aku ZX130, aku buat pemeriksaan rutin (contohnya paras minyak enjin, pelarasan brek, melincirkan rantai dan sebagainya) supaya aku dapat menunggang dengan selamat.

Antara perkara yang tak kurang penting ialah kewangan. Setelah membuat beberapa kiraan dan taksiran, secara matematiknya aku hanya perlu guna sekitar RM 500.00 ajer untuk sepanjang perjalanan nanti (ni hanya untuk trip dengan moto ZX130 aku yang dijangka “trouble free” beserta anggaran petrol yang bakal digunakan).

Sebaik sahaja selesai waktu bekerja, maka bermulalah misi Solo Ride Itik. Lokasi pertama adalah di Caltex (RNR Gurun arah Utara) bagi memenuhkan tangki petrol. Aku berehat sebentar sambil membuat final check untuk dokumen perjalanan yang wajib seperti passpot dan salinan geran motosikal.


 
Kira-kira jam 5.45 petang, aku sambung perjalanan ke Changlun untuk urusan pembelian insuran dan terus ke Komplek Imigresen Dannok. Hmm…ingatkan lengang, rupa-rupanya penuh dengan “Big Bikers” beserta warga Malaysia/Thai yang nak balik kampong sambut Songkran. Jam 7.45 malam (hampir sejam) baru selesai urusan imigresen dan kastam…sabor ajerlah.

Selesai sahaja urusan dokumen perjalanan, aku menyelesaikan pula urusan tukaran wang, makan-makan dan kerja wajib. Selesai, sekitar jam 8.30 malam aku terus bergerak ke Hatyai. Aku tiba di Greenway Night Market sekitar jam 9.45 malam dan meronda-ronda di sekitar tapak pasar malam yang agak popular di Hatyai ini. Pakaian, makanan, alat solek, kain baju, pendek kata macam-macam ada der….harap-harap terjumpalah dengan barangan “rare”. Memang ada pun, tapi sebab takde bajet nak membeli, aku meneruskan ajer perjalanan mencari tempat tidur di sekitar Bandar Hatyai,

Di Greenway night market sekitar jam 9.45 malam

Macam ori …

Esok masih ada perjalanan kira-kira 450km lagi…..